29 Aralık 2009 Salı

Ev baklavası

Mümkün oldugu kadar mutfak isinde hazirdan kaçmaya bakarim, becerilerim ve maharaetimin elverdigi ölçüde kendim yapmaya çalisirim, hem el emegi hazzini yasamak, hemde ne yiyip ne içitgimi gönül rahatligi ile bilmek adina.Börek-baklava tarzi hamur islerini yillardir kendim açarim.Zamansizlik yada saglik problemi gibi ekstra durumlarin haricinde tabi.Lezzet olarak simdiye kadar bir sikayet gelmedi, :) Bu son yaptigim ve çok begenilen ev baklavasini sizlerle paylasmak istedim.







Ev Baklavasi için malzemeler
1 su bardagi süt
1 su bardagi sivi yag
3 yumurta
1 yemek kasigi sirke
1 paket kabartma tozu
Bir tutam tuz
Aldigi kadar un (ben 1/1.5 malzeme kullandigim yaklasik 2 kg.yakin un kullandim)
Harci için iri dövülmüs ceviz ve bir bardak kavrulmus ince irmik(irmik serbetin daha iyi çekmesini sagliyor hemde kavrulmus olmasiyla ayri bir koku ve lezzet veriyor)
Serbeti içinse maalesef belli bir ölçü veremiycem, çünkü oldum olasi hep göz karari kullanmisimdir, pilav da bile ölçüm yoktur, ama söyle söyliyeyim, önce tepsiye bakarim kararlama sekeri tencereye koyarim, sonra tekrar pisirdigim baklavaya bakarim tekrar sekere bakarim :) ve gözümü karartip suyunu ilave ederim.Yalniz aldigim seker miktarindan bir ölçü söylemem gerekirse hemen hemen 2 kg.yakin.
Yapilisi
Malzemelerin hepsini karistirip fazla yumusak olmayan orta sertlikte bir hamur elde ettim, unu ilave etmeden önce yumurtayi, sütü, tuzu, sirkeyi ve kabartma tozunu birbirine homojenize olmasi açisindan bir el mikseri yardimiyla iyice karistirip daha sonra unu ilave ediyorum.Sirkeyi kullanmamin amaci ise biraz kitir olmasini saglamak, ben bunu böreklerde de kullaniyorum.Tabi böyle kitir agizda dagilan tarzi sevenler için, yumusak olsun derseniz bu püf noktasini kullanip kullanmamak damak zevkinize kalmis.Hamuru tuttuktan sonra mümkünse yaklasik 15-20 dak.dinlendirin, yufkalarin daha kolay açilmasinda ki ince nokta burdan geçiyor.Daha sonra dinlenmis hamuru bir iki kez daha yuvarladiktan sonra, tahmini yapacaginiz yufka adetinin yarisi kadar ceviz büyüklünde parçalara ayirdim, daha sonra tabak büyüklügüne gelinceye kadar oklava yardimiyla nisasta dökerek açtim.Bu ilk asamada oklavi yerinden kaldirmadan kendi ekseni etrafinda da çevirerek açarsak düzgün bir yuvarlak elde etmis oluruz, beserli olmak üzere bütün bezeleri tepsi büyüklügüne göre açtim (ben toplam 50 yufka açtim)ve her on yufkada bir harcini koydum.Son on yufkadan sonra dilimledim ve tereyagi ile birlikte karistirdigim az miktarda misirözü yagini kizdirip baklavanin üzerine esit bir sekilde döktüm, daha sonra böyle zamanlarda tercih ettigim semt firinina gönderdim, evde imkanlar olsada tas firinin ve odun atesiyle pisen baklavanin lezzeti hemen farkediliyor.Firindan gelen baklava soguduktan sonra, yukarida anlattigim serbeti fazla kaynar olmamak kaydiyla üzerine döktüm, serbeti ocaktan alir almaz dökülürse biraz hamur olabiliyor, bir kaç saat dinlendikten sonra servis yapabilirsiniz.Kendimce püf noktalariyla birlikte tarifini verdigim bu geleneksel tat için afiyet olsun diyorum.

Sitedeki bütün resimler internetten toplanmıstır.

Sitedeki bütün resimler internetten toplanmıstır. Bir şikayetiniz varsa lütfen o konunun altına yorum yapın...

YORUM YAP